Ρινορραγία

Η ρινορραγία στην παιδική ηλικία  

Η ρινορραγία (ή επίσταξη) συμβαίνει όταν τα αγγεία που βρίσκονται στη μύτη “ανοίγουν”. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι πολύ λεπτός και τα αιμοφόρα αγγεία είναι κοντά στην επιφάνεια. Για αυτό το λόγο, τα αγγεία είναι πολύ εύθραυστα και εύκολα μπορούν να ανοίξουν και να αρχίσει η αμορραγία.

Αιτιολογίες

Η ρινορραγίες είναι πολύ συχνές στα παιδιά και προκύπτουν όπως όταν το παιδί σκαλίζει τη μύτη του, τη φυσάει πολύ δυνατά ή πολύ συχνά, εάν χτυπήσει τη μύτη του π.χ. κατά τη διάρκει του παιχνιδιού. Η αιμορραγία είναι μικρή (παρόλο που μπορεί να φαίνεται μεγάλη – εμποτίζει το μαξιλάρι ή την πετσέτα), και σύντομη (λιγότερο από 10 λεπτά διάρκεια).

Άλλες αιτιολογίες της ρινορραγίας:

  1. Ευαίσθητα – εύθραυστα αγγεία που ανοίγουν εύκολα. Επιρεάζονται από το ζεστό και ξηρό καιρό.
  2. Λοιμώξεις ή/και φλεγμονές που αφορούν τη μύτη, το λαιμό ή τους παραρρίνιους κόλπους.
  3. Κοινά κρυολογήματα και η γρίπη.
  4. Αλλεργική ρινίτιδα (π.χ στη σκόνη ή εποχιακή αλλεργία)
  5. Κακώσεις ρινός (χτυπήματα στη μύτη)
  6. Ξένα σώματα (το παιδί μπορεί να τοποθετήσει διάφορα ξένα σώματα στη μύτη – π.χ. χάνδρα, πέτρα, νόμισμα, αρακά, γόμα, κλπ…)
  7. Ορισμένα φάρμακα (αντιφλεγμονώδη, ρινικά spray

Πρώτες βοήθειες

Κατά τη διάρκεια μίας ρινορραγίας το παιδί σας θα στεναχωρηθεί και θα αναστατωθεί από το θέαμα και τη γεύση του αίματος.

Προσπαθήστε να καθησυχάσετε το παιδί σας και να του πείτε ότι όλα είναι εντάξει και να μην ανησυχεί. Το παιδί σας μπορεί να φοβηθεί ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Το κλάμα χειροτερεύει τη ρινορραγία, οπότε είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς να είναι ψύχραιμοι ώστε να ηρεμήσουν το παιδί τους.

Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες:

  1. Καθίστε το παιδί σας σε όρθια θέση, με ελαφρά κλίση προς τα εμπρός.
  2. Πιέστε το κάτω και μαλαλό μέρος της μύτης με τα δάκτυλά σας, ένα χαρτομάντυλο ή ένα μαντύλι για 10 λεπτά. (Το παιδί σας μπορεί να το κάνει μόνο του εάν είναι μεγάλο).
  3. Η τοποθέτηση μίας παγοκύστης ή ένα κρύο, υγρό πανί στο πάνω μέρος της μύτης, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση της ρινορραγίας.
  4. Μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας ένα κρύο ρόφημα. Αυτό θα τους δροσίσει και θα απαλλαγούνε από την άσχημη γεύση του αίματος.
  5. Ενθαρρύνετε το παιδί σας στο να “φτύσει” το αίμα που έχει στο στόμα του. Εάν καταπιεί αίμα μπορεί να του προκαλέσει εμετό.

Θεραπεία

Εάν οι πρώτες βοήθειες αποτύχουν, ενημερώστε τον ΩΡΛ σας, ο οποίος μπορεί στη συνέχεια:
Να τοποθετήσει μια αλοιφή (συνήθως Otrivin, το οποίο προκαλεί αγγειοσύσπαση)

Να καυτηριάσει την περιοχή που αιμορραγεί (σε μεγάλα παιδιά). Με τον καυτηριασμό “καίμε” με μία ειδική χημική ουσία το αγγείο που αιμορραγεί.

Να τοποθετήσει έναν πρόσθιο πωματισμό (μια ειδική γάζα μέσα στη μύτη του παιδιού, ώστε να προκαλέσει πίεση επί του αγγείου που αιμορραγεί). Η γάζα θα πρέπει να παραμείνει για 24-48 ώρες.

Ο ΩΡΛ σας θα σας προτείνει την χρήση μίας αντιβιοτικής αλοιφής (π.χ. Bactroban), η οποία τοποθετείτε μέσα στη μύτη, περίπου 2-3 φορές την ημέρα για 1 εβδομάδα.

Επίσης η χρήση της Βαζελίνης ως αλοιφή (2 φορές την ημέρα) είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της ρινορραγίας, κυρίως στην ενυδάτωση του βλεννογόνου σε περιπτώσεις που είναι ξηρός.

Φροντίδα στο σπίτι

Το παιδί θα πρέπει να είναι ήρεμο για 12-24 ώρες (μπορεί να ζωγραφίζει, να διαβάσει, ή να δεί λίγη τηλεόραση).

Θα πρέπει να αποφύγει τα ζεστά ροφήματα, τις ζεστές τροφές ή το ζεστό μπάνιο για 24 ώρες μετά από μια ρινορραγία.

Οποσδήποτε να μην “πειράζει” ή να “σκαλίζει” τη μύτη του.

Να μη σηκώνει βάρη για 1 εβδομάδα, και να μην κάνει έντονες ασκήσεις (τρέξιμο, άθληση) για επίσης μια εβδομάδα.

Εάν το παιδί σας πάσχει από δυσκοιλιότητα, αυξήστε την πρόσληψη υγρών (όπως νερό ή χημούς) και φυτικές ίνες στη διατροφή του (φρούτα, ολικής αλέσεως ψωμί, δημητριακά).

Τι να περιμένετε

Οι περισσότερες ρινορραγίες προκαλούν μόνο μικρές ενοχλήσεις στο παιδί σας.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το παιδί σας μπορεί:

Να φοβάται ή να στεναχωρηθεί όταν ρινορραγεί.

Να κάνει εμετό, εφόσον έχει καταπιεί αίμα. Για αυτό τον λόγο, ενθαρρύνετε το παιδί σας να “φτύσει” το αίμα και να μην το καταπίνει.

Να έχει αρκετές ρινορραγίες σε διάστημα λίγων εβδομάδων.
Η αιμορραγία να οφείλεται σε παθολογία της πήξης του αίματος ή σε άλλο ιατρικό πρόβλημα. Αυτό είναι σπάνιο, ωστόσο εάν χρειαστεί μπορεί να γίνουν κάποιες εξετάσεις αίματος.

Σπάνια τα παιδιά χάνουν τόσο πολύ αίμα που προκαλεί αναιμία. Αυτό συμβαίνει μόνο με συχνές και βαριές ρινορραγίες επί σειρά εβδομάδων ή μηνών.

Πρόληψη

  1. Χρήση υγραντήρα, κυρίως σε ξηρά και θερμά κλίματα.

  2. Αλοιφή (π.χ. βαζελίνη)

  3. Ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορρό

ΜΗΝ ελέγχετε συνέχεια εάν έχει σταματήσει η αμορραγία αφαιρώντας τα δάκτυλά σας. Το αίμα πρέπει να πήξει και αυτό παίρνει χρόνο. Αποσπάστε την προσοχή του παιδιού σας διαβάζοντας ένα βιβλίο ή βλέποντας ένα βίντεο.

Προσπαθήστε να κρατίσετε τη μύτη του για 10 λεπτά. Αφήστε τη μύτη και ελέγξτε αν η αιμορραγία έχει σταματήσει (εάν συνεχίζει να αιμορραγεί επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία για άλλα 10 λεπτά).

Όταν σταματήσει η αιμορραγία, ενημερώστε το παιδί σας ότι δεν πρέπει να “σκαλίζει” την μύτη του ή να τη φυσήξει για 24 ώρες. Πρέπει να παραμείνει ήρεμο για περίπου 1-2 ώρες.