Προετοιμασία του παιδιού για την κλινική & το χειρουργείο

Προετοιμασία του παιδιού για την Κλινική

Η Κλινική είναι περιβάλλον άγνωστο και προκαλεί άγχος και αγωνία σε πολλά παιδιά. Μια απλουστευμένη και ειλικρινής συζήτηση με το παιδί σας είναι απαραίτητη. Προετοιμάστε το εξηγώντας του, σε γλώσσα ανάλογη της ηλικίας του, πως η νοσηλεία του στην Κλινική θα το βοηθήσει. Προσπαθήστε να απαντήσετε όσο μπορείτε στις ερωτήσεις του, ώστε το παιδί να προετοιμασθεί κατάλληλα.

  • Το παιδί σας πρέπει να ξέρει το λόγο της επίσκεψης ή της εισαγωγής του στην Κλινική για να μην πλάσει τα δικά του σενάρια με τη φαντασία του, ταυτίζοντας πιθανόν όσα του συμβαίνουν στην Κλινική με τιμωρία.
  • Το παιδί σας πρέπει να ξέρει τι θα κάνει στην Κλινική. Είναι σημαντικό να του μιλήσουμε για τις εξετάσεις, τα φάρμακα, το χειρουργείο και τη νοσηλεία του, ακόμα και αν γνωρίζετε ότι θα αντιδράσει. Τα παιδιά αντιμετωπίζουν πολύ καλύτερα τις τραυματικές εμπειρίες, όταν γνωρίζουν γι’ αυτές από πριν.
  • Γονείς, νοσηλευτές και ιατροί θα πρέπει να συνεργαστούν για να λύσουν όλες τις απορίες του παιδιού. Ο ρόλος του γονιού είναι σημαντικός για τη φροντίδα του, γι’αυτό θα πρέπει να είναι συνεργάσιμος, ήρεμος και να αναζητήσει ενημέρωση και στήριξη όταν τη χρειαστεί.

Αν το παιδί σας πρόκειται να χειρουργηθεί, παρακαλούμε όπως έχετε υπόψη τα παρακάτω:

– Δεν πρέπει να είναι κρυωμένο, να μην έχει ακροαστικά, βήχα, συνάχι, έμετο ή διάρροια τουλάχιστον δυο εβδομάδες πριν από το χειρουργείο. Επίσης δεν πρέπει να έχει πυρετό την προηγούμενη ημέρα ή την ημέρα του χειρουργείου.

– Πρέπει να έχουν περάσει 30 ημέρες από την ημέρα που εμφανίστηκε κάποιο λοιμώδες νόσημα (ανεμοβλογιά, ιλαρά, ερυθρά,…) και 20 ημέρες από οποιονδήποτε εμβολιασμό.

– Αν έχει κάποιο νόσημα (βρογχικό άσθμα, παθήσεις θυρεοειδούς, επιληψία, διαβήτη, καρδιολογικά προβλήματα, αλλεργίες, αναιμία,…) ή παίρνει φάρμακα, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας.

– Την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης, το παιδί θα πρέπει να είναι τελείως νηστικό (δεν πρέπει να φάει τίποτα, ούτε να πιεί). Ο χρόνος της νηστείας εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. Παρακαλώ ρωτήστε τον ιατρό σας.