Διαταραχές της φωνής & παθήσεις των φωνητικών χορδών

Οι φωνητικές διαταραχές στα παιδιά μπορούν να περάσουν απαρατήρητες ή να συγχέονται ως “φυσιολογική” ομιλία του παιδιού. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι ένα παιδί έχει διαταραχή φώνησης, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  1. Βράγχος φωνής, τραχύτητα, ψιθύρισμα

  2. Δυσκολία όταν το παιδί μιλάει δυνατά ή οταν φωνάζει

  3. Απώλεια της φωνής

  4. Φωνητική κόπωση (“κουράζεται” εύκολα η φωνή του παιδιού)

  5. Ενόχληση ή πόνος στο λαιμό όταν μιλάει

  6. Βήχας ο οποίος δεν έχει προκληθεί από κάποια λοίμωξη ή από άσθμα.

Αιμορραγικός πολύποδας αριστερής φωνητικής χορδής

Τί είναι το βράγχος φωνής?

Το βράγχος φωνής είναι μια διαταραχή της ποιότητας της φωνής. Η φωνή γίνεται πιο βαθιά και πιο άγρια.

Η βραγχνάδα είναι μια συνηθισμένη διαταραχή της φώνησης στην παιδική ηλικία. Οι περισσότερες διαταραχές περιλλαμβάνουν την κακή ή/και υπερβολική χρήση της φωνής (κραυγές, φωνές). Συνήθως το βράγχος φωνής δεν είναι σοβαρή πάθηση, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ιατρικές παθήσεις που χρήζουν ΩΡΛ αξιολόγηση, ειδικά αν η βραγνάδα επιμένει ή εάν υπάρχει σημαντική επιδείνωση στην ποιότητα της φωνής.

Συχνές αιτίες βράχους φωνής στην παιδική ηλικία

Λοιμώξεις

  • Το βράγχος φωνής προκαλείται όταν το παιδί έχει ιογενή λοίμωξη, όπως λαρυγγίτιδα (φλεγμονή του λάρυγγα / φωνητικών χορδών). Η βραγνάδα που προκύπτει από μια ιογενή λοίμωξη είναι προσωρινή και συνήθως περνάει όταν η μόλυνση έχει καθαρίσει. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πίνει αρκετά υγρά, να ξεκουράζει τη φωνή του και να κάνει εισπνοές με υδρατμούς (βράζετε νερό σε μια κατσαρόλα μέχρι να κάνει υδρατμούς και ρίχνετε λίγες σταγόνες ευκαλύπτου)

Παλινδρόμηση

  • Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει ορισμένες διαταραχές στη φωνή των παιδιών. Παρακαλώ διαβάστε περισσότερα εδώ
Οζίδια φωνητικών χορδών σε κοριτσάκι 2,5 ετών

Κομβία ή όζοι φωνητικών χορδών / κύστεις / πολύποδες

  1. Είναι γνωστές ως καλοήθεις παθήσεις των φωνητικών χορδών. Σε αυτές τις περιπτώσεις προκαλείται μια πάχυνση του βλεννογόνου των φωνητικών χορδών λόγω υπερβολικής/κακής χρήσης φωνής, όπως κραυγές, μίμηση ζώων, το παιδί έχει δυνατή ομιλία ή ακόμη και το συχνό κλάμα.

  2. Η πιό συχνή θεραπεία του βράγχους φωνής στις καλοήθεις βλάβες των φωνητικών χορδών είναι η λογοθεραπεία, οι οποία βασίζεται στη σωστή εκπαίδευση και χρήση της φωνής (ορθοφωνία).

  3. Ορισμένες βλάβες μπορεί να χρειαστούν χειρουργική αντιμετώπιση.

Άλλες αιτίες βράχους φωνής στην παιδική ηλικία

Υποτροπιάζουσα αναπνευστική θηλωμάτωση (Recurrent Respiratory Papillomatosis RRP)

Είναι μια ιογενή λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus HPV), η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κονδυλωμάτων στις φωνητικές χορδές. Ένα παιδί με αυτή την πάθηση έχει μια πολύ βραχνή φωνή. Αναπνευστικά προβλήματα προκύπτουν αν τα κονδυλώματα εμποδίζουν τη διέκευση του αέρα στην τραχεία.

Όγκοι (καλοήθεις/κακοήθεις)

  1. Οι κακοήθεις όγκοι είναι εξαιρετικά σπάνιοι στις παιδικές ηλικίες, ωστόσο οποιαδήποτε επίμονη διαταραχή της φωνής πάντοτε θα πρέπει να διερευνάται από Ωτορινολαρυγγολόγο.

  2. Το αιμαγγείωμα του λάρυγγος (ανωμαλία των αγγείων) είναι ένα παράδειγμα καλοήθους όγκου που αφορά κυρίως νεογνά και βρέφη και έχει κυρίως ως σύπτωμα ένα “μη φυσιολογικό” κλάμα.

Ασθενική φωνή ή αδύναμη φωνή

Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ατελή προσαγωγή των φωνητικών χορδών κατά τη διάρκεια της φώνησης με αποτέλεσμα η ομιλία να χαρακτηρίζεται από χαμηλή ένταση. Νευρολογικές βλάβες όπως παράλυση της φωνητικής χορδής ή μη-νευρολογικές παθήσεις όπως λαρυγγικές στενώσεις σχετίζονται με την ασθενική φωνή.

Παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα και διασωληνώθηκαν για κάποιο διάστημα σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών μπορούν να έχουν λαρυγγική ή τραχειακή στένωση λόγω της παρατεταμένης διασωλήνωσης και ως εκ τούτου ασθενική φωνή.

Ενδοσκοπική εικόνα παιδιού 15 μηνών με εισπνευστικό συριγμό. Ιστορικό διασωλήνωσης σε μονάδα νεογνών.

Α – Φυσιολογικές φωνητικές χορδές. Ορατή υπογλωττιδική στένωση (άνω τμήμα της τραχείας).

Β – Υπογλωττιδική στένωση ~50% αεραγωγού.

C – Φυσιολογική λοιπή τραχεία.

Θορυβώδης αναπνοή (συριγμός) και μη-φυσιολογικό κλάμα

Όταν το κλάμα του νεογνού ή του βρέφους είναι ασθενές, έχει μια βραχνάδα ή μια τραχύτητα, πάντοτε θα πρέπει να αξιολογείται απο ΩΡΛ. Πολλές παθήσεις (συγγενείς και επίκτητες) συνδέονται με τη θορυβώδη αναπνοή.

Η λαρυγγομαλακία είναι η συχνότερη συγγενής πάθηση αγνώστου αιτιολογίας που προκαλεί θορυβώδη αναπνοή ή ακόμη και δύσπνοια στα νεογνά. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί το τοίχωμα του λάρυγγα (χόνδρος και βλεννογόνος) είναι μαλακά και χαλαρά σε βαθμό που κατά τη διάρκεια της εισπνοής συμπίπτουν και αποφράσσουν την αναπνευστική οδό. Η κλινική διάγνωση επιβεβαιώνεται με λαρυγγοσκόπηση.

Η λαρυγγομαλακία παρουσιάζεται μερικές μέρες μέχρι εβδομάδες μετά τη γέννα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία. Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν χωρίς θεραπέια περίπου στην ηλικία των 2 χρονών.

Χειρουργική επέμβαση (αρυταινοεπιγλωττιδοπλαστική) τίθεται αναγκαία μόνο εάν παρουσιαστούν συμπτώματα πέραν της θορυβώδης αναπνοής, όπως επεισόδια μελανιάσματος (κυάνωση) και στασιμότητα βάρους του βρέφους.

Παρακαλώ διαβάστε περισσότερα εδώ.