Μυριγγοπλαστική

Η μυριγγοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση μίας μικρής τρύπας (διάτρησης) στην τυμπανική μεμβράνη του αυτιού, η οποία δεν επουλώνεται από μόνη της μέσω των μηχανισμών επιθηλιακής μετανάστευσης. Καλείται και τυμπανοπλαστική τύπου 1. Η διάτρηση συνήθως προκαλείται από τραύμα ή λοίμωξη στο αυτί και μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις και προβλήματα στην ακοή. 

Πώς πραγματοποιείται η μυριγγοπλαστική;

Η επέμβαση γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία και διαρκεί από μισή έως και 2 ώρες. Πραγματοποιείται είτε με τη χρήση μικροσκοπίου μέσω μικρής τομής, είτε με ενδοσκόπιο μέσω του έξω ακουστικού πόρου. Περιλαμβάνει, επίσης, τη χρήση μοσχεύματος από τον ίδιο τον ασθενή το οποίο αφαιρείται και τοποθετείται με συγκεκριμένη χειρουργική τεχνική ώστε να καλυφθεί η διάτρηση. Ιδιαίτερα στα παιδιά, απαιτεί δεξιότητα και εμπειρία από το χειρουργό λόγω του πιο στενού ακουστικού πόρου σε σύγκριση με τους ενήλικες. Η διόρθωση της διάτρησης συμβάλλει στην αποφυγή μελλοντικών λοιμώξεων του μέσου ωτός με παράλληλη βελτίωση της ακοής.

Είναι εύκολη η ανάρρωση μετά τη μυριγγοπλαστική;

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα της διαδικασίας. Συνήθως δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος, ωστόσο αν προκληθεί δυσφορία ή ενόχληση, υποχωρεί με απλό παυσίπονο. Το χειρουργημένο αυτί δεν θα πρέπει να διαβραχεί, ενώ το μόσχευμα ελέγχεται περίπου 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση.