Λαρυγγομαλακία

Φανταστείτε το λάρυγγα ενός παιδιού να έχει το σχήμα ενός χωνιού κατασκευασμένο απο χόνδρους, μύες και μαλακούς ιστούς, το οποίο βρίσκετε στην κορυφή της τραχείας. 

Ο λάρυγγας έχει σημαντικές λειτουργίες. Οι φωνητικές χορδές ενώνονται και δονούνται για να παραχθούν οι ήχοι οταν μιλάμε. Κατά τη διάρκεια της κατάποσης, ο λάρυγγας λειτουργεί σαν μια βαλβίδα για τον αεραγωγό, ώστε να εμποδίσει τις τροφές και τα υγρά να εισέλθουν μέσα στην τραχεία και στους πνεύμονες. Ταυτόχρονα, ο λάρυγγας ανοίγει όταν αναπνέουμε. Η ομαλή αυτή λειτουργία εξαρτάται απο τους χόνδρους που διατηρούν τον αεραγωγό ανοιχτό και τους μύες, οι οποίοι συντονίζονται για να “ανοίξουν” της φωνητικές χορδές με κάθε εισπνοή.

Στη νεογνική και βρεφική ηλικία, ο λάρυγγας μπορεί να είναι αρκετά μαλακός και οι μύες να μην είναι πάντα καλά συντονισμένοι. Επομένως, κατά τη διάρκεια της εισπνοής, ο λάρυγγας μπορεί να κλείσει εν μέρει, ακριβώς όπως ένα καλαμάκι “κλείνει” όταν πιούμε πολύ γρήγορα ένα παχύρρευστο μιλκσέικ .

Οι χόνδροι του λάρυγγα δεν είναι αρκετά σφικτοί και οι μύες δεν είναι επαρκώς συντονισμένοι ώστε να κρατούν τον αεραγωγό ανοιχτό όταν αναπνέει. Ως αποτέλεσμα, μερικά μωρά θα έχουν θόρυβο κατά την αναπνοή (που ονομάζεται επίσης συριγμός)

Συμπτώματα της λαρυγγομαλακίας

Θορυβώδης αναπνοή

Τα νεογνά-βρέφη με λαρυγγομαλακία θα κάνουν θόρυβο όταν εισπνέουν. Η θορυβώδης αναπνοή που προκύπτει στο επίπεδο του λάρυγγα ή του ανώτερου τραχήλου είναι επίσης γνωστή ως συριγμό. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, αλλά η λαρυγγομαλακία είναι η συνηθέστερη αιτία στα μωρά.

Ο θόρυβος μπορεί να συμβεί από τη στιγμή της γέννησης, αλλά συχνά οι γονείς θα το παρατηρήσουν για πρώτη φορά μετά από τη 2η με 4η εβδομάδες της ζωής.

Ο συριγμός θα τείνει να είναι πιο δυνατός, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της σίτισης, του κλάματος ή του ενθουσιασμού. Όταν κοιμάται, η αναπνοή είναι συνήθως πιο ήπια, με λιγότερη ροή αέρα, οπότε ο θόρυβος θα τείνει να είναι μικρότερος.

Παλινδρόμηση

Παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου πάνω στο λαιμό είναι συχνή σε μωρά με λαρυγγομαλακία. Τις περισσότερες φορές χρήζουν φαρμακευτικής θερεπείας (γαστροπροστασία).

Δυσκολία στη σίτιση

Τα μωρά με λαρυγγομαλακία δυσκολεύονται στην ταυτόχρονη αναπνοή και σίτιση. Αναπνέουν σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσα από τη μύτη τους και πρέπει ταυτόχρονα να καταπιούν το γάλα, το οποίο απαιτεί σημαντική προσπάθεια και συντονισμό. Επειδή η αναπνοή στη λαρυγγομαλακία είναι εργώδης,  η σίτιση μπορεί να γίνει αναποτελεσματική και αργή. Τα μωρά μπορούν επίσης να κουραστούν και χάνουν το ενδιαφέρον για τη σίτιση, επομένως είναι πεινασμένα και αναστατωμένα. Αυτό μπορεί επίσης να επιδεινωθεί εάν υπάρχει ταυτόχρονη παλινδρόμηση.

Μειωμένη αύξηση βάρους και ανάπτυξης

Τα μωρά όταν αναπνέουν χρησιμοποιούν περίπου το ένα πέμπτο έως το ένα έκτο της συνολικής τους ενέργειας για να τροφοδοτήσουν τους αναπνευστικούς μύες τους. Εάν η αναπνοή είναι εργώδης, τότε απαιτούνται επιπλέον θερμίδες, οι οποίες αποτρέπονται από την ανάπτυξη και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Έτσι, η λαρυγγομαλακία, όπως και άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με την αναπνοή, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αύξηση του σωματικού βάρους και μείωσης της ανάπτυξης λόγω της μειωμένης πρόσληψης γάλακτος (δυσκολίες στη θρέψη και παλινδρόμησης) και αυξημένων ενεργειακών απαιτήσεων.