Λαρυγγομαλακία

Λαρυγγομαλακία

Στη νεογνική και βρεφική ηλικία, ο λάρυγγας μπορεί να είναι αρκετά μαλακός και οι μύες να μην είναι πάντα καλά συντονισμένοι. Επομένως, κατά τη διάρκεια της εισπνοής, ο λάρυγγας μπορεί να κλείσει εν μέρει, ακριβώς όπως ένα καλαμάκι “κλείνει” όταν πιούμε πολύ γρήγορα ένα παχύρρευστο μιλκσέικ .

Οι χόνδροι του λάρυγγα δεν είναι αρκετά σφικτοί και οι μύες δεν είναι επαρκώς συντονισμένοι ώστε να κρατούν τον αεραγωγό ανοιχτό όταν αναπνέει. Ως αποτέλεσμα, μερικά μωρά θα έχουν θόρυβο κατά την αναπνοή (που ονομάζεται επίσης συριγμός)

Συμπτώματα της λαρυγγομαλακίας

Θορυβώδης αναπνοή

Τα νεογνά-βρέφη με λαρυγγομαλακία θα κάνουν θόρυβο όταν εισπνέουν. Η θορυβώδης αναπνοή που προκύπτει στο επίπεδο του λάρυγγα ή του ανώτερου τραχήλου είναι επίσης γνωστή ως συριγμό. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, αλλά η λαρυγγομαλακία είναι η συνηθέστερη αιτία στα μωρά.

Ο θόρυβος μπορεί να συμβεί από τη στιγμή της γέννησης, αλλά συχνά οι γονείς θα το παρατηρήσουν για πρώτη φορά μετά από τη 2η με 4η εβδομάδες της ζωής.

Ο συριγμός θα τείνει να είναι πιο δυνατός, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της σίτισης, του κλάματος, του ενθουσιασμού, όταν γελάει ή όταν είναι ξαπλωμένο σε ύπτια θέση. Όταν κοιμάται, η αναπνοή είναι συνήθως πιο ήπια, με λιγότερη ροή αέρα, οπότε ο θόρυβος θα τείνει να είναι μικρότερος.

Παλινδρόμηση

Παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου πάνω στο λαιμό είναι συχνή σε μωρά με λαρυγγομαλακία. Τις περισσότερες φορές χρήζουν φαρμακευτικής θερεπείας (γαστροπροστασία).

Δυσκολία στη σίτιση

Τα μωρά με λαρυγγομαλακία δυσκολεύονται στην ταυτόχρονη αναπνοή και σίτιση. Αναπνέουν σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσα από τη μύτη τους και πρέπει ταυτόχρονα να καταπιούν το γάλα, το οποίο απαιτεί σημαντική προσπάθεια και συντονισμό. Επειδή η αναπνοή στη λαρυγγομαλακία είναι εργώδης,  η σίτιση μπορεί να γίνει αναποτελεσματική και αργή. Τα μωρά μπορούν επίσης να κουραστούν και χάνουν το ενδιαφέρον για τη σίτιση, επομένως είναι πεινασμένα και αναστατωμένα. Αυτό μπορεί επίσης να επιδεινωθεί εάν υπάρχει ταυτόχρονη παλινδρόμηση.

Μειωμένη αύξηση βάρους και ανάπτυξης

Τα μωρά όταν αναπνέουν χρησιμοποιούν περίπου το ένα πέμπτο έως το ένα έκτο της συνολικής τους ενέργειας για να τροφοδοτήσουν τους αναπνευστικούς μύες τους. Εάν η αναπνοή είναι εργώδης, τότε απαιτούνται επιπλέον θερμίδες, οι οποίες αποτρέπονται από την ανάπτυξη και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Έτσι, η λαρυγγομαλακία, όπως και άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με την αναπνοή, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αύξηση του σωματικού βάρους και μείωσης της ανάπτυξης λόγω της μειωμένης πρόσληψης γάλακτος (δυσκολίες στη θρέψη και παλινδρόμησης) και αυξημένων ενεργειακών απαιτήσεων.

Πώς τίθεται η διάγνωση της λαρυγγομαλακίας?

Η διάγνωση της λαρυγγομαλακίας τίθεται από τον παιδο-ΩΡΛ ο οποίος αρχικά θα λάβει ένα λεπτομερές ιστορικό του βρέφους. Ακολούθως θα το εξετάσει  κλινικά και θα συστήσει μία εξέταση η οποία πραγματοποιείται στο ιατρείο και ονομάζεται ρινο-φαρυγγο-λαρυγγοσκόπηση. Σκοπός είναι η περαιτέρω και ολοκληρωμένη αξιολόγηση την κατάστασης του παιδιού. Κατά την εξέταση, με τη βοήθεια του ειδικού νεογνικού εύκαμπτου ενδοσκοπίου (2mm) που εισάγεται στη μύτη, θα απεικονιστεί ο λάρυγγας. Αν διαγνωστεί λαρυγγομαλακία, πιθανόν να συστηθούν και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις για τον καθορισμό της έκτασης του προβλήματος.

Πώς θεραπεύεται η λαρυγγομαλακία?

Στο 90% των περιπτώσεων, η λαρυγγομαλακία υποχωρεί χωρίς θεραπεία όταν το παιδί γίνει 18-20 μηνών. Ωστόσο, αν οι εκδηλώσεις της λαρυγγομαλακίας είναι πιο σοβαρές, η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ή/και χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική διόρθωση της λαρυγγομαλακίας καλείται υπεργλωττιδοπλαστική και επιβάλλεται να γίνει αν ένα παιδί βιώνει:

  • Απειλητικές για τη ζωή του άπνοιες
  • Απώλεια βάρους
  • Καρδιοαναπνευστικά προβλήματα λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης οξυγόνου.

Η επέμβαση διενεργείται μέσω του στόματος υπό γενική αναισθησία και μέσω αυτής διορθώνονται οι παραμορφωμένες δομές του λάρυγγα που προκαλούν το συριγμό.