Αμυγδαλεκτομή & αδενοειδεκτομή στα παιδιά

Τι είναι οι αμυγαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια)?

Οι αμυγδαλές αποτελούνται από λεμφικό ιστό και χρησιμεύουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και των μικροβίων. Τα κρεατάκια είναι αδένες όπως οι αμυγδαλές, όμως βρίσκονται στο πίσω μέρος της μύτης. 

Υπερτροφία αμυγδαλών

Τις χρειάζετε το παιδί μου?

Ο οργανισμός μπορεί να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις ακόμη και όταν δεν υπάρχουν οι αμυγδαλές ή τα κρεατάκια. Αφαιρούνται μόνο όταν κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Γιατί τα αφαιρέσουμε?

Η αμυγδαλεκτομή γίνεται μόνο όταν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, όπως οι συχνές αμυγδαλίτιδες που ταλαιπωρούν το παιδί με επαναλαμβανόμενες αντιβιώσεις ή όταν προκαλούν υπνικές άπνοιες.

Οι αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων μπορεί να ανακουφίσει από την απόφραξη που προκαλείται λόγω της υπερτροφίας τους.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις ώστε να αποφύγουμε το χειρουργείο?

Οι αντιβιώσεις μπορεί να βοηθήσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι συχνές ή επαναλαμβανόμενες αντιβιώσεις μπορεί να προκαλέσουν άλλα προβλήματα στο παιδί. Δεν υπάρχει απόδειξη ότι οι εναλλακτικές θεραπείες όπως η ομοιοπαθητική ή κρανιακή οστεοπαθητική είναι χρήσιμες για να λύσουν τα προβλήματα των αμυγαλών.

Πριν το χειρουργείο του παιδιού σας

Επικοινωνίστε με τον ΩΡΛ εάν το παιδί σας πονάει το λαιμό του ή έχει κάποια ίωση την εβδομάδα πριν το χειρουργείο – θα ήταν ασφαλέστερο να αναβάλλουμε την επέμβαση.  Ενημερώστε τον ιατρό σας εάν το παιδί σας έχει κάποια αλλεργία (ιδίως σε φάρμακα) ή πάσχει από κάποια πάθηση.

Πως γίνεται το χειρουργείο?

Το παιδί κοιμάται υπό γενική αναισθησία. Αφαιρούμε τις αμυγδαλές και τα κρεατάκια από το στόμα. Η όλη επέμβαση διαρκεί περίπου 30-60 λεπτά. Το παιδί παραμένει στην ανάνηψη και όταν ξυπνήσει από την αναισθησία θα πάει στο κρεβάτι του.

Πόσο θα πρέπει να μείνει στην κλινική?

Θα έρθετε την ημέρα της επέμβασης και θα φύγετε είτε την ίδια ημέρα του χειρουργείου ή το επόμενο πρωί μόλις σιγουρευτούμε ότι το παιδί σας είναι απόλυτα ασφαλές να πάει σπίτι του.

Μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές?

Η αμυγδαλεκτομή είναι ασφαλές χειρουργείο, ωστόσο μπορούν να συμβούν κάποιες επιπλοκές.

Η κύρια επιπλοκή είναι η αιμορραγία, η οποία μπορεί να συμβεί σε 1-2% των παιδιών που χειρουργούνται. Εϊναι μία επιπλοκή που μπορεί να χρειαστεί μία δεύτερη επέμβαση για να σταματήσει.

Υπάρχει μία πιθανότητα να χτυπήσει ή να αφαιρεθεί κάποιο δόντι εάν κινείται ή είναι χαλασμένο. Παρακαλούμε ενημερώστε μας εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Κάποια παιδιά αισθάνονται ζάλη μετά το χειρουργείο. Είναι κυρίως λόγω των αναισθησιολογικών φαρμάκων. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν να χορηγηθούν κάποια φάρμακα για την αντιμετώπισή της, αλλά ούτως ή αλλιώς τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα.

Το παιδί σας μπορεί να έχει πονόλαιμο

Ο φάρυγγας πιθανόν να παραμείνει ερεθισμένος για 10 ημέρες και μπορεί να είναι περισσότερο τις πρώτες 4 με 5 ημέρες. Αυτό είναι φυσιολογικό και συμβαίνει λόγω της επούλωσης του φάρυγγα.

Θα σας συνταγογραφήσουμε αναλγητικά (Depon και Ponstan) για να χορηγείτε στο παιδί σας τακτικά μισή με μία ώρα πριν το γεύμα για τις πρώτες ημέρες. Μη χορηγείτε παραπάνω από τις εντολές μας ή δώσετε άλλα παυσίπονα χωρίς να μας ενημερώσετε.

Μη δώσετε Ασπιρίνη στο παιδί σας διότι μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. Σε παιδιά κάτω των 16 ετών δε χορηγούμε Ασπιρίνη.

Μπορεί να πονέσουνε τα αυτιά του

Αυτό είναι φυσιολογικό. Ο φάρυγγας και τα αυτιά έχουν την ίδια νεύρωση. Δεν σημαίνει ότι το παιδί πάσχει από ωτίτιδα.

Να τρώει κανονικά φαγητά

Η σωστή διατροφή μετά το χειρουργείο βοηθάει στην επούλωση και στον πόνο. Δε χρειάζεται το παιδί σας να τρώει μόνο υδαρές τροφές. Τρώγοντας κανονικό φαγητό (χωρίς υπερβολές) ο φάρυγγας επουλώνεται γρηγορότερα. Το παιδί πρέπει να πίνει άφθονο νερό. Το μάσημα της τσίχλας επίσης βοηθάει στην ανακούφιση από τον πόνο, καθώς και τα κρύα ροφήματα και παγωτό.

Ο λαιμός του είναι άσπρος

Είναι η φυσιολογική εικόνα επούλωσης του βλεννογόνου μετά από την αμυγδαλεκτομή. Μπορεί να δείτε κάποιες κλωστές στο στόμα του – είναι τα ράμματα που χρησημοποιούνται για να σταματήσει η αιμορραγία, τα οποία πέφτουν μόνα του μετά από μία εβδομάδα.

Κρατήστε το παιδί σας εκτός σχολείου για 10 ημέρες

Το παιδί θα πρέπει να μείνει στο σπίτι, και μακριά από μέρη με πολύ κόσμο και σε χώρους όπου καπνίζουν.

Το παιδί μπορεί να αισθάνεται κουρασμένο τις πρώτες ημέρες.

Ζητήστε μας ένα ιατρικό σημείωμα για το σχολείο.

 Η αιμορραγία μπορεί να είναι σοβαρή

Εάν παρατηρήσετε αίμα στο στόμα ή στο λαιμό του παιδιού σας, επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας ή απευθυνθείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.