Η αμυγδαλεκτομή στα παιδιά

Τι είναι οι αμυγδαλές?

Οι αμυγδαλές αποτελούνται από λεμφικό ιστό και χρησιμεύουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Όσο μεγαλώνει το παιδί, οι αμυγδαλές γίνονται λιγότερο σημαντικές για την καταπολέμηση των μικροβίων και ατροφούν.

Υπερτροφία αμυγδαλών

Τις χρειάζετε το παιδί μου?

Ο οργανισμός μπορεί να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις ακόμη και όταν δεν υπάρχουν οι αμυγδαλές. Αφαιρούνται μόνο όταν κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Γιατί τα αφαιρέσουμε?

Η αμυγδαλεκτομή γίνεται μόνο όταν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, όπως οι συχνές αμυγδαλίτιδες που ταλαιπωρούν το παιδί με επαναλαμβανόμενες αντιβιώσεις ή όταν προκαλούν υπνικές άπνοιες, με σημεία όπως: ροχαλητό ή βαριά αναπνοή, άστατος ύπνος, νυχτερινή ενούρηση, κούραση ή υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, μαθησιακές δυσκολίες.

Η αφαίρεση των αμυγδαλών μπορεί να ανακουφίσει από την απόφραξη που προκαλείται λόγω της υπερτροφίας τους.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις ώστε να αποφύγουμε το χειρουργείο?

Το παιδί σας μπορεί να μη χρειάζεται να τις αφαιρέσει εάν δεν έχει σαφείς ενδείξεις. Το παρακολουθούμε για κάποιο χρονικό διάστημα και στο μεταξύ το παιδί μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα από μόνο του.

Οι αντιβιώσεις μπορεί να βοηθήσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι συχνές ή επαναλαμβανόμενες αντιβιώσεις μπορεί να προκαλέσουν άλλα ή σοβαρότερα προβλήματα στο παιδί ακόμα και μελλοντικά! Δεν υπάρχει απόδειξη ότι οι εναλλακτικές θεραπείες όπως η ομοιοπαθητική ή κρανιακή οστεοπαθητική είναι χρήσιμες για να λύσουν τα προβλήματα των αμυγαλών.

Πριν το χειρουργείο του παιδιού σας

Επικοινωνίστε με τον ΩΡΛ εάν το παιδί σας πονάει το λαιμό του ή έχει κάποια ίωση – για την ασφάλεια του παιδιού, θα αναβληθεί το χειρουργείο.  Ενημερώστε τον ιατρό σας εάν το παιδί σας έχει κάποια αλλεργία (ιδίως σε φάρμακα) ή πάσχει από κάποια πάθηση.

Πως γίνεται η επέμβαση?

Το παιδί κοιμάται με γενική αναισθησία. Αφαιρούμε τις αμυγδαλές από το στόμα και μετά σταματάμε την αιμορραγία συνήθως με τοποθέτηση ραμμάτων. Η όλη επέμβαση διαρκεί περίπου 40-60 λεπτά. Το παιδί παραμένει στην ανάνηψη με τον γονέα και όταν ξυπνήσει από την αναισθησία θα πάει στο κρεβάτι του.

Πόσο θα πρέπει να μείνει στην κλινική?

Η αμυγδαλεκτομή θεωρείται χειρουργείο ημέρας, αλλά ίσως κάποιες φορές χρειάζεται να νοσηλευτεί για 1 ημέρα.

Μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές?

Η αμυγδαλεκτομή είναι ένα ασφαλές χειρουργείο, ωστόσο μπορούν να συμβούν κάποιες επιπλοκές.

Η κύρια επιπλοκή είναι η αιμορραγία, η οποία μπορεί να συμβεί σε 1-2% των παιδιών που χειρουργούνται. Είναι μία επιπλοκή που μπορεί να οδηγήσει ξανά το παιδί στο χειρουργείο.

Υπάρχει μία πιθανότητα να αφαιρεθεί κάποιο δόντι, ιδιαίτερα εάν αυτό είναι χαλαρό.

Κάποια παιδιά αισθάνονται ζάλη μετά το χειρουργείο. Είναι κυρίως λόγω των αναισθησιολογικών φαρμάκων. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν να χορηγηθούν κάποια φάρμακα για την αντιμετώπισή της, αλλά ούτως ή άλλως τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα.

Το παιδί σας μπορεί να έχει πονόλαιμο

Ο λαιμός του θα είναι καλύτερος μέρα με τη μέρα. Δώστε του κοινά παυσίπονα (Depon, Panadol ή Apotel) με συνεννόηση με τον ιατρό σας τις πρώτες ημέρες.

 Μη χορηγείτε παραπάνω από τις εντολές μας ή δώσετε άλλα παυσίπονα χωρίς να μας ενημερώσετε.

Μη δώσετε Ασπιρίνη στο παιδί σας διότι μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. Σε παιδιά κάτω των 16 ετών δε χορηγούμε Ασπιρίνη.

Μπορεί να πονέσουνε τα αυτιά του

Είναι φυσιολογικό. Εξαιτίας του ότι ο λαιμός και τα αυτιά νεκρώνονται από τα ίδια νεύρα. Δεν σημαίνει ότι το παιδί έχει κάποια ωτίτιδα.

Να τρώει κανονικά φαγητά

Η σωστή διατροφή μετά το χειρουργείο βοηθάει στην επούλωση και στον πόνο. Δε χρειάζεται το παιδί σας να τρώει μόνο υδαρές τροφές. Τρώγοντας κανονικό φαγητό (χωρίς υπερβολές) ο φάρυγγας επουλώνεται γρηγορότερα. Το παιδί πρέπει να πίνει άφθονο νερό. Το μάσημα της τσίχλας επίσης βοηθάει στην ανακούφιση από τον πόνο.

Θα πρέπει να τρώει κρύες τροφές – παγωτά

Ενθαρρύνουμε το παιδί μετά την αμυγδαλεκτομή να τρώει 1-2 παγωτά την ημέρα!!

Ο λαιμός του είναι άσπρος

Είναι η φυσιολογική εικόνα επούλωσης του βλεννογόνου μετά από την αμυγδαλεκτομή. Μπορεί να δείτε κάποιες κλωστές στο στόμα του – είναι τα ράμματα που χρησιμοποιούνται για να σταματήσει η αιμορραγία, τα οποία πέφτουν μόνα του μετά από μία-δυο εβδομάδες.

Κρατήστε το παιδί σας εκτός σχολείου για 10-14 ημέρες

Το παιδί θα πρέπει να μείνει στο σπίτι, και μακριά από μέρη με πολύ κόσμο και ιδιαίτερα σε χώρους όπου καπνίζουν.

Είναι φυσιολογικό το παιδί σας να αισθάνεται κουρασμένο τις πρώτες ημέρες.

 Η αιμορραγία μπορεί να είναι σοβαρή

Εάν παρατηρήσετε αίμα στο στόμα ή στο λαιμό του παιδιού σας, επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας ή απευθυνθείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.